Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

INDYJSKIE CHLEBKI NAN

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 50 dag
jajko
jogurt naturalny 125 ml
mleko 250 ml
stopione masło 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 0,5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: INDYJSKIE CHLEBKI NAN

Mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i sodą przesiać do miski, dodać roztrzepane jajko, jogurt i 1 łyżkę stopionego masła. Następnie dodać tyle schłodzonego mleka, aby powstało miękkie ciasto, wyrobić je, przykryć i odstawić na 2 godziny.
Na stolnicy zagnieść ciasto, podzielić na 8 części, rozwałkować na owale 15 cm, zwilżyć wodą, położyć mokrą stroną w dół na natłuszczonej blaszce, posmarować stopionym masłem, piec 10 minut w temperaturze 200C.
Podawać do mies albo z masełkiem np. czosnkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolajka 16.06.2012 06:34
Moja babcia takie placki piecze na płycie kuchni węglowej, pycha, o niebo lepsze od tych z piekarnika
Fiffi 13.06.2012 11:32
bardzo lubie takie rzeczy
Joanna108
Joanna108 21.02.2011 14:28
smaczne mogą być te chlebki !!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak