Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CYTRYNOWA BABA

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1
cukier 20 dag
cukier waniliowy
jajko 5
duze cytryny 2
mąka 25 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
szczypta soli

Przepis i sposób przygotowania na: CYTRYNOWA BABA

Jajka , cukier wanilinowy i sól ubić mikserem na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Stopić margarynę , a z cytryn zetrzeć żółtą skórkę i wycisnąć sok. Razem ze stopioną margaryną dodać do ucieranej masy. Formę posmarować tłuszczem , wlać ciasto i piec ok. godziny w 180 C.
Przygotować lukier:
20 dag cukru pudru utrzeć wlewając powoli 2-3 łyżki wrzątku i soku z cytryny, dodać szczyptę szafranu.Wystudzoną babę polać lukrem i udekorować

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak