Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini bułeczki czosnkowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

czosnek 6ząbków
mleko 150ml
mąka 1,5szklanki
majeranek pół łyżeczki
miód łyżeczka
jajko
żółtko jajek
stopione masło do smarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Mini bułeczki czosnkowe

Mleko zagotować z rozgniecionym czosnkiem i ostudzić. Przesianą mąkę połączyć z majerankiem, szczyptą soli i pieprzu oraz drożdżami. Dodać jajko,miód(łyżeczkę lub 2),oliwę i mleko. Zagnieść ciasto(w razie potrzeby dodać mąkę,ciasto jednak powinno być delikatne i plastyczne).Odstawić w ciepłe miejsce na h. Formować bułeczki, posmarować żółtkiem i zapiec w 200stopniach ok25min (na najwyższej półce piekarnika). W trakcie pieczenia podlać odrobiną stopionego masła. Proporce na 6małych bułeczek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

polly66 07.12.2010 09:01
wyśmienite, tylko mało :)
radek305
radek305 05.12.2010 21:51
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak