Liczy się dobry Smak

Sposób przygotowania

Udziec z indyka kupiłam dość duży, miał ponad 1,2 kg, z kością i skórą. Umyłam go i osuszyłam. Natarłam dobrze solą i przyprawami, zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie posmarowałam lekko olejem i ułożyłam na blaszce do pieczenia skórą do góry. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 st. C - piekłam ok. 20 min. a następnie wlałam na blaszkę ok. 1/2 szkl. wody i zmniejszyłam temperaturę do 180 st. C. Piekłam udziec jeszcze ponad godzinę polewając co 10-15 min. wytworzonym sosem. Jeśli sosu będzie zbyt mało to można dolać trochę wody. Po upieczeniu odłożyłam mięso na ok. 20 min. przykrywając je folią aluminiową żeby nie wystygło.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !