Sposób przygotowania

Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i połowę podgrzanego lekko mleka, wymieszać, odstawić na 10-15 min..Mąkę przesiać z solą, dodać rozczyn, rozpuszczone przestudzone masło, żółtka i wyrabiając dolewać mleko. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od naczynia. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na nieduży prostokąt i posmarować powidłami. Zwinąć luźno. Następnie rulony pociąć na kawałki po 2-3cm szerokości, położyć przecięciem do góry i dołu a oba końce skręcić w odwrotne strony. Bułeczki ułożyć luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po przestudzeniu polać lukrem utartym z cukru pudru z sokiem cytrynowym.

Komentarze

  • 5
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Wyglądają przepysznie:)
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Jak w dobrej cukierni.
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    faktycznie jak z cukierni...
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    ekstra
  • 2
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pyszniutkie
  • 3
    original
    Opublikowano

    gottrina

    pychota
  • 1
    original
    Opublikowano

    Andysz

    mniamm;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !