Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik śmietanowo- jogurtowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 szklanki
woda 0,5 szklanki
jajko 2 sztuki
masło 5 dag
sól szczypta
jogurt naturalny 390 gram
kremówka 1 szklanka
cukier 1/3 szklanki
galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie
galaretka pomarańczowa 1 opakowanie
ananas z puszki 1 puszka
brzoskwinie w puszce 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik śmietanowo- jogurtowy

Zagotować pół szklanki wody z masłem lub margaryną, dodać szczyptę soli i mąkę.
Nie zdejmując z ognia, mieszać energicznie, aż masa zacznie zwijać się w kulkę.
Odstawić do ostygnięcia. Masę przełożyć do miski i dodawać po jednym jajku, ciągle miksując. Przygotować tortownicę smarując ją tłuszczem i posypując bułką tartą. Wyłożyć do niej masę i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 35 minut. Owoce odsączyć, a soki wymieszać ze sobą. Galaretkę zalać szklanką wymieszanych soków, dodać cukier i podgrzewać aż składniki się rozpuszczą.
Do ciepłej galaretki dodać jogurt i pokrojone owoce (część zostawić do dekoracji).Kremówkę ubić na sztywno i dodać do jogurtowej masy.
Odstawić do lodówki od czasu do czasu mieszać, sprawdzając czy masa tężeje.
Jeżeli zaczyna gęstnieć, wlać ją na spód ciasta i wstawić do lodówki
Przed podaniem udekorować pozostawionymi owocami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 11.04.2011 23:14
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak