Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz ukrainski

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kilka buraczków
Kwas burakowy
włoszczyzna
szkalnka fasoli
kilka ziemniaków
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz ukrainski

Poprzedniego dnia wieczorem namaczamy fasolę, zalewając ją wodą sporo ponad powierzchnię. Gotując barszcz, odcedzamy fasolę , dolewamy świeżej wody i gotujemy co najmniej godzinę. Ja gotuję fasolę osobno, bo z nią różnie bywa i trudno mi uchwycić odpowiedni moment włożenia reszty warzyw tak, by fasola była ugotowana a nie rozgotowana.
Do garnka z osoloną wodą wsypujemy przyprawy, dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, starte na grubej tarce seler i pietruszkę, por, pokrojone na małe kawałki buraczki, z kwasu i świeże. Dodajemy też ze dwie łyżki kwasu burakowego( jest w moich przepisach. ). Gdy warzywa są prawie miękkie, wsypujemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy i te się ugotują, wlewamy fasolę z wodą, w której się gotowała. Sprawdzamy, czy nie trzeba doprawić. Po zestawieniu z ognia dodajemy 2-3 łyżki kwasu burakowego, mieszamy i - gotowe.
Taki barszcz można ugotować i na wędzonym boczku, i zabielić śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jeta72 21.05.2013 08:32
bardzo lubię :-)
gosia561 09.02.2013 13:24
zawsze robię ukraiński z jakimś mięskiem
Wacław 15.06.2012 09:16
bardzo lubię !!!
Adamorek 21.04.2012 19:11
ja robię z fasolką szparagową
pacpaw 08.12.2011 21:13
już wiem jaką zupę ugotuję
Izabela28 18.11.2011 12:23
lubię barszcz; bardzo smacznie wygląda:)
Izabela/bella81 08.06.2011 08:20
brzmi apetycznie i tak wygląda
madagaskar 27.12.2010 10:16
mniam
Margo1 05.12.2010 20:41
lubię i nawet dawno nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak