Sposób przygotowania

Poprzedniego dnia wieczorem namaczamy fasolę, zalewając ją wodą sporo ponad powierzchnię. Gotując barszcz, odcedzamy fasolę , dolewamy świeżej wody i gotujemy co najmniej godzinę. Ja gotuję fasolę osobno, bo z nią różnie bywa i trudno mi uchwycić odpowiedni moment włożenia reszty warzyw tak, by fasola była ugotowana a nie rozgotowana.
Do garnka z osoloną wodą wsypujemy przyprawy, dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, starte na grubej tarce seler i pietruszkę, por, pokrojone na małe kawałki buraczki, z kwasu i świeże. Dodajemy też ze dwie łyżki kwasu burakowego( jest w moich przepisach. ). Gdy warzywa są prawie miękkie, wsypujemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy i te się ugotują, wlewamy fasolę z wodą, w której się gotowała. Sprawdzamy, czy nie trzeba doprawić. Po zestawieniu z ognia dodajemy 2-3 łyżki kwasu burakowego, mieszamy i - gotowe.
Taki barszcz można ugotować i na wędzonym boczku, i zabielić śmietaną.

Komentarze

  • 0
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    lubię i nawet dawno nie robiłam
  • 1
    original
    Opublikowano

    madagaskar

    mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    brzmi apetycznie i tak wygląda
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Izabela28

    lubię barszcz; bardzo smacznie wygląda:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    już wiem jaką zupę ugotuję
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    ja robię z fasolką szparagową
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    bardzo lubię !!!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    gosia561

    zawsze robię ukraiński z jakimś mięskiem
  • 0
    original
    Opublikowano

    jeta72

    bardzo lubię :-)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !