Sposób przygotowania

Nastaw piekarnik 225 stopni, obierz i opłucz ziemniaki. Ziemniaki należy kroić na cieniutkie paseczki, ale nie do końca, zostaw kilka milimetrów, żeby ziemniak nadal się trzymał w całości. Można to zrobić kładąc ziemniaka na drewnianej łyżce i krojąc paseczki tak, aby nóż nie dochodził do łyżki. Przełóż ziemniaki do wysmarowanej masłem żaroodpornej formy w ten sposób, aby pokrojona część znajdowała się u góry. Za pomocą pędzla posmaruj roztopionym masłem. Włóż do piekarnika na środkowy poziom na 45-50 minut. Podczas pieczenia trzeba wyjąć ziemniaki i posmarować jeszcze raz masłem, posolić, popieprzyć i ewentualnie 10 min przed końcem pieczenia posypać bułką tartą. Kiedy ziemniaki są gotowe, powinny być miękkie w środku, a przypieczone na zewnątrz. Podawać do mięsa lub warzyw. Smacznego!

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    kitka

    świetne!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !