Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik pornarańczowo-lirnonkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pokruszonych zwykłych herbatni 200 gram
brązowego cukru 2 lyzki
drobno startej skórki pomarańc 1 i 1/2 lyzeczki
drobno startej skórki limonki 1 i 1/2 lyzeczki
soku pomarańczowego 3 lyzeczki
soku limonki 3 lyzeczki
słodzonego mleka skondensowane 1/2
bitej śmietany 2 lyzeczki
pokruszonych zwykłych herbatni 1 szklanka
roztopionego masła 75 gram
jajko 1 rozmącone

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik pornarańczowo-lirnonkowy

1. Wsypać herbatniki do miski, dodać masło i dokładnie wymieszać.
Wyłożyć powstałą mieszaniną dno i boki dobrze natłuszczonej niskiej tortownicy o średnicy 22 cm.
Piec 5-8 minut, wystudzić.
2. Przygotować masę.
Wsypać do miski cukier.
Dodać ser homogenizowany, skórki pomarańczy i limonki, sok pomarańczowy i limonkowy.
Utrzeć na kremową masę.
Ciągle ucierając, dodać jajko, a potem mleko skondensowane i śmietanę.
3. Wyłożyć masę na herbatnikowe ciasto i piec 25-30 minut.
Wyłączyć piekarnik i wystudzić ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Przed podaniem schłodzić.
Podawać udekorowane prażonymi wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 04.02.2012 10:40
sliczny sernik
berys18 04.02.2012 10:40
sliczny sernik
berys18 04.02.2012 10:40
sliczny sernik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak