Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Proste ciasto czekoladowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

miekkeigo masla 175 gram
cukru pudru 1 i 1/2 szklanki
esencji waniliowej 3 lyzeczki
mąki 1 i 1/2 szklanki
proszku do pieczenia 1 i 1/4 lyzeczki
kaka 3 lyzeczki
mlek 1 i 1/4 szklanki
jajko 2 (roztrzepane)

Przepis i sposób przygotowania na: Proste ciasto czekoladowe

1. Włożyć masło, cukier i esencję waniliową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
Ciągle mieszając, stopniowo dodawać jajka.
2. Przesiać mąkę do osobnego naczynia, dodać proszek do pieczenia i kakao.
Dodawać na przemian mieszankę mączną i mleko do masy maślanej, cały czas ucierając.
3. Wylać powstałe ciasto do kwadratowej blachy o boku 20 cm, natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 55 minut (sprawdzić patyczkiem).
Zostawić ciasto w blasze na 10 minut, a potem przełożyć na druciany stojak do wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak