Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowo-kokosowe ciasto

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 60 dag
margaryna 30 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier puder 5 dag
żółtko jajek 6 szt
kakao 2 łyzki
amoniak 1 ły,żeczka
śmietana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Makowo-kokosowe ciasto

masa makowa:
mak 2 szklanki
cukier 1 szklanka
jajka 3 szt.
masło stopione 2 łyżki

masa kokosowa:
wiórki kokosowe 20 dag
białka 6 szt.
cukier puder 1,5 szklanki

Mąkę, margarynę, cukier, żółtka i proszek posiekać. Amoniak zmieszać ze śmietaną i wlać do ciasta, wyrobić, podzielić na trzy części. Do jednej dodać kakao. Sparzony mak zmielić trzy razy, dodać składniki masy i wymieszać. Ubić białka z cukrem, dodać wiórki. W formie ułożyć: ciasto białe, 1/2 masy makowej, 1/2 kokosowej, ciasto ciemne, 1/2 masy makowej, 1/2 kokosowej, ciasto białe. Piec około 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak