Sposób przygotowania

oraz do przygotowania formy:
* masło 1 łyżka
* bułka tarta 1 łyżka

Na ciasto: białka ubić z solą na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodać porcjami 1 /3 cukru.
Żółtka ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym na
gęstą masę. Wymieszać z kawą i skórką cytrynową.

Do masy żółtkowej dodać połowę orzechów i pianę z białek.
Resztę orzechów wymieszać z mąką oraz proszkiem do pieczenia, dodać do ciasta i dokładnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

Piec około 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C.

Upieczone ciasto przetrzymać kilka minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Następnie wyjąć z piekarnika i z tortownicy, pozostawić do ostygnięcia.

Na krem:
śmietankę ubić z cukrem waniliowym.
Ser utrzeć z mlekiem i sokiem cytrynowym, dodać bitą śmietanę i startą czekoladę. Ciasto przekroić na trzy krążki.
Dwa dolne krążki nasączyć kawą wymieszaną z alkoholem, posmarować kremem i nałożyć na nie trzeci blat ciasta.
Całość posmarować resztą kremu, posypać startą czekoladą i przybrać wg własnego uznania - ja zrobiłam dekorację z marcepanowych róż, zrobionych własnoręcznie..

Komentarze

  • 1
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    śliczny ten torcik
  • 1
    original
    Opublikowano

    ewelina/bunia

    nie dla mnie
  • 0
    original
    Opublikowano

    stokrotka

    musi być smaczny!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Misiakova

    ciekawa propozycja
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    bardzo lubię torty
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    musi być pyszny

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !