Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kurczak na cykorii

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 40 dag
sól
olej 4 łyżki
koper włoski 1 bulwa
cykorie 2 szt.
pomarańcza 1 szt.
cebula czerwona 1 szt.
ocet winny 2 łyżki
żurawina do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: kurczak na cykorii

Filety z kurczaka opłucz, wytrzyj. Oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Włóż mięso i smaż 15 minut, od czasu do czasu obracając, aby filety usmażyły się równomiernie. Wystudź. Cykorie oraz bulwę kopru włoskiego oczyść, opłucz. Z cykorii poodrywaj liście, bulwę kopru pokrój w plastry.
Pomarańczę obierz, dokładnie usuń białą skórkę, powycinaj cząstki, z resztek wyciśnij sok.
Cebulę obierz, potnij w talarki. Zupełnie zimne filety z kurczaka pokrój na plasterki.
Tłuszcz ze smażenia połącz z sokiem pomarańczowym. Dodaj ocet i resztę oleju. Przypraw. Składniki rozłóż na półmisku. Polej sosem. Ewentualnie posyp żurawinami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mala2021 31.03.2011 09:52
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak