Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sałatka ryżowa z indykiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż długoziarnisty 20 dag
kurkuma 1 szczypta
cebula 1 szt.
cukinia 1 szt.
pomidory duże 2 szt.
oliwa 1 łyżka
sól
kardamon 1 szczypta
natka pietruszki 1/2 pęczka

Przepis i sposób przygotowania na: sałatka ryżowa z indykiem

Ryż opłucz na sitku, osącz, przesyp do osolonego wrzątku i gotuj około 15 minut. Dodaj kurkumę (warto ją wcześniej dobrze rozprowadzić w odrobinie gorącej wody). Cebulę obierz, posiekaj. Cukinie umyj, pokrój wzdłuż na cienkie plasterki za pomocą obieraczki do warzyw. Pomidory pokrój w kosteczkę. Przygotowane warzywa dokładnie wymieszaj, rozłóż w żaroodpornej formie. Skrop oliwą.
Do warzyw dodaj ryż i posiekaną natkę, starannie wymieszaj. przypraw solą, pieprzem i kardamonem.
Indyka pokrój na kawałki, rozłóż na pozostałych składnikach. Zapiekaj 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 210 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 24.01.2013 15:32
mmm pyszna;)
Grażyna13 19.06.2012 12:20
Pycha, moje smaki :)
MAŁGORZATA79 17.01.2011 17:13
dość ciekawa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak