Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kardamoniak z kremem czekoladowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
cukier 1,5 szklanki
mąka 2,5 szklanki
margaryna 125 gr
masło 150 gr
kardamon 1 łyżka
rum 1 łyżka
śmietana 18 proc 450 ml
budyń czekoladowy 1 szt
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kardamoniak z kremem czekoladowym

Jaja rozbić- oddzielić żółtka od białek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i 1/2 szklanki cukru. Dodać żółtka, margarynę oraz masło i zagnieść ciasto. Odstawić ciasto do lodówki na 30 minut. Podzielić na połowę. Jedną częścią wyłożyć blachę nasmarowaną tłuszczem, drugą trzymać w lodówce. Białka ubić z 1 szklanką cukru, Dodać śmietanę, budyń w proszku oraz kakao. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Gotową masę przelać na blachę z połową ciasta i zetrzeć na nią drugą połowę ciasta. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Dekorować dowolnie.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 03.03.2014 12:27
to musi być pyszne :)
Betka 24.01.2013 15:32
mniam mam ochotę! ;)
caralajna 07.05.2012 16:09
niesamowicie wygląda
Goya 11.03.2012 14:11
pycha
maryśka 13.05.2011 21:34
wspaniały
matii6 03.03.2011 19:36
rewelacyjne
MAR3STA 06.12.2010 14:52
wspaniałe ciacho
SmacznaPyza 06.12.2010 09:05
ależ mysi pachnieć!
alaaa 05.12.2010 19:07
wygląda zjawiskowo ciekawe jak smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak