Sposób przygotowania

1 kg żołądków z kurczaka dokładnie oczyściłam i wypłukałam. Zalałam w garnku zimną wodą tak aby były całkiem przykryte i gotowałam aż były prawie miękkie - na początku zebrałam starannie szumowiny i dodałam 2 laurowe liście oraz 3 ziarenka ziela angielskiego. 1 marchewkę i po kawałku korzeni selera oraz pietruszki obrałam i starłam na tarce jarzynowej - razem było warzyw ok. 1,5 szkl. Do tego dołożyłam kawałek posiekanego drobno pora. Obrałam też i pokroiłam w kostkę 5 ziemniaków. 5 czubatych łyżek kaszy jęczmiennej drobnej wypłukałam dokładnie. Gdy żołądki zmiękły dorzuciłam ziemniaki, kaszę, dosypała 1 łyżeczkę lubczyku suszonego i gotowałam razem 5 min. W tym czasie na patelni rozpuściłam czubatą łyżkę masła i podsmażyłam warzywa, przełożyłam do zupy - dolałam też trochę wody. Gotowałam zupę jeszcze ok. 10 min. - doprawiłam solą i mielonym pieprzem a następnie odstawiłam na ok. 20 min. pod przykryciem żeby zupa odpoczęła.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    lubię krupnik, lubię żołądki, trzeba taki ugotować :)
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Pychotka, jak dla mnie!
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    Dla mnie też pychotka,robię podobny.
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    ekstra
  • 0
    sp_a4029
    Opublikowano

    Justyna223

    krupniku nie lubię, ale bardzo lubię żołądki, więc może takie połączenie przekonałoby mnie do krupniku. Wygląda smakowicie.
  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Zjadłabym, chociaż wolę krupnik na żeberkach :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !