Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa szczawiowa z faszerowanymi jajkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wywar z wloszczyzny 6 szklanek
liście szczawiu 20 dkg
śmietana 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
sól do smaku
tłuszcz 1 łyżka
szynka gotowana 2 plaster
pieprz do smaku
jajko ugotowane na twardo 4 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szczawiowa z faszerowanymi jajkami

Opłukany szczaw uprażyć na tłuszczu na niewielkim ogniu aż zbrązowieje. Dodać trochę wywary i przetrzeć przez sito od czasu do czasu przelewając wywarem. Przetarty szczaw połączyć z rosołem zagotować, zagęścić śmietana wymieszana z mąką i doprawić do smaku. Po 3 minutach zdjąć z ognia. Obrane ze skorupek jajka przeciąć wzdłuż na pół,wyjąc żółtka a białko ułożyć na desce. Żółtka utrzeć z drobno posiekana szynką, odrobina śmietany, sola i pieprzem. Farsz nałożyć do białek i połówkami jajek udekorować zupę w talerzu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak