Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolanka grzybowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Makaron kolanka
cebula biała
cebula czerwona
czosnek 2ząbki
sól, pieprz
grzyby suszone ok5-10g
sos borowikowy w torebce
ew mąka
natka pietruszki
oliwa
bulion 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Kolanka grzybowe

Makaron ugotować z kostką bulionową do makaronu i ryżu.
Grzyby namoczyć w wodzie(ok szklanka)na ok 2-3h(dałam mieszane podgrzybki i borowiki) i w tej samej wodzie zagotować na małym ogniu. Miękkie osączyć(wodę zostawić). Grzybki pokroić na małe kawałki razem z cebulami i czosnkiem. Rozgrzać masło i całość podsmażyć, doprawić do smaku. Sos z torebki wsypać do wody, w której gotowały się grzyby i uzupełnić - ok 1-1,5 szklanki z czajnika. Zagotować,mieszając by nie było grudek, dodać grzyby z patelni, doprawić ewentualnie. Gdy jednak wyjdzie za rzadki, zrobić zasmażkę z mąki. Na koniec posypać natką. Na patelni rozgrzać łyżkę(lub pół) oliwy z oliwek i chwilę jeszcze poddusić na tym makaron z sosem. Posypać natką i wyłożyć na talerz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Juleczka20 21.01.2012 09:11
pyszne na pewno
iknkirke 05.03.2011 17:00
Super
mysza666 05.12.2010 13:54
Niezłe nawet
polly66 05.12.2010 10:24
* do sosu jeszcze garść bazylii opcjonalnie ( zapomniałam :D )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak