Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka parówkowo-serowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg.
pieczarki 1/2 kg
cebula 3 szt.
parówki 7 szt.
Majeranek suszony Prymat
ser żółty 0,2 kg
sos
bulion drobiowy 1 kost.
masło 1 łyżka
mąka 2 łyżki
śmietana 12% 1/2 szkl.
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka parówkowo-serowa

ziemniaki ugotować w osolonej wodzie,przestudzić i pokroić w plastry,pieczarki oczyścić,pokroić w plasterki,cebulę w piórka,parówki w plasterki,na patelni rozgrzać masło z oliwą,wrzucić cebulę,zeszklić,mieszając,dodać pieczarki,dusić aż puszczą sok,włożyć parówki,smażyć razem ok.10min.przyprawić do smaku solą,pieprzem i ziołami.SOS:masło stopić na patelni,wsypać mąkę zrobić jasną zasmażkę,kostkę rozpuścić w 1/2 szkl.wody,wlać na patelnię cały czas mieszając,dodać śmietanę zagotować przyprawić tymiankiem,sos wlać do cebuli z pieczarkami i parówkami,wymieszać,połowę ziemniaków włożyć do naczynia żaroodpornego,wyłożyć farsz przykryć resztą ziemniaków i posypać startym serem,zapiec w piekarniku 40min.w temp.180st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 17.10.2012 08:51
Super
Grazyna0211 29.02.2012 09:19
smacznie się zapowiada
Motorek 11.02.2012 15:41
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak