Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CIASTO CZEKOLADOWO ŚMIETANKOWE Z KARMELEM

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6
mąka 4 łyżki
cukier 4 łyżki
kakao 2 łyzki
inne składniki w przepisie poniżej

Przepis i sposób przygotowania na: CIASTO CZEKOLADOWO ŚMIETANKOWE Z KARMELEM

Robimy biszkopt:
Białka ubić na sztywno,dodać do żółtek.Mąkę razem z kakao przesiać do masy, delikatnie wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 40 minut. sprawdzić patyczkiem czy jest suche
Masa:
na masę
cukier puder 1 szklanka
śmietana gęsta 18% 3/4 szklanki
masło 30 dkg
olejek zapachowy dowolny - Wszystkie składniki ucieramy
na karmel:
125 g masła
125 g brązowego cukru
250 ml śmietanki kremówki 30%
Robimy karmel: masło, cukier i śmietankę umieścić w garnku. Mieszamy, aż wszystko się dobrze połączy i zagotuje. Zmniejszyć ogień i cały czas mieszać przez ok. 15min. aż masa stanie się dość gęsta. Zdjąć z palnika, odstawić do ostygnięcia i wrzucić zmielone orzechy, a następnie wstawić do lodówki.

Upieczony biszkopt dzielimy na 3 częsci i przekładamy masa, na góre polewamy masą karmelową z orzechami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 23.06.2011 18:34
lubię słodkości
cukiereczek 18.05.2011 09:54
pyszne
ewelinapac 25.03.2011 08:09
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak