Sposób przygotowania

Robimy biszkopt:
Białka ubić na sztywno,dodać do żółtek.Mąkę razem z kakao przesiać do masy, delikatnie wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 40 minut. sprawdzić patyczkiem czy jest suche
Masa:
na masę
cukier puder 1 szklanka
śmietana gęsta 18% 3/4 szklanki
masło 30 dkg
olejek zapachowy dowolny - Wszystkie składniki ucieramy
na karmel:
125 g masła
125 g brązowego cukru
250 ml śmietanki kremówki 30%
Robimy karmel: masło, cukier i śmietankę umieścić w garnku. Mieszamy, aż wszystko się dobrze połączy i zagotuje. Zmniejszyć ogień i cały czas mieszać przez ok. 15min. aż masa stanie się dość gęsta. Zdjąć z palnika, odstawić do ostygnięcia i wrzucić zmielone orzechy, a następnie wstawić do lodówki.

Upieczony biszkopt dzielimy na 3 częsci i przekładamy masa, na góre polewamy masą karmelową z orzechami

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !