Sposób przygotowania

Zbieramy 400 sztuk majów. Same kwiaty, bez ogonków. najlepiej gdzies daleko od drogi. Zalewamy wodą, dodajemy skórkę z cytryny i gotujemy około 30 minut. Studzimy. Bierzemy gaze i dokładnie przecedzamy maje. Do wody dodajemy cukier i znów gotujemy około 70 minut. Dodajemy sok z dwóch cytryn i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Przelewamy od razu do słoiczków.
Smak tego miodku jest dość specyficzny i nie każdemy będzie smakował. Ja używam go głównie jako dodatek do ciast i kremów.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    AgaS10

    Robę podobny syrop ale z mleczu..może to to samo:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Misiabe

    dokładnie, w niektórych regionach Polski mlecze nazywane są majami :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    fajna nazwa
  • 1
    original
    Opublikowano

    Neetka90

    super ;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Neetka90

    super ;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !