Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodek z majów

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maje - takie kwiatki 400 szt
woda 1 l
skórka z cytryny
sok z cytryny 2 szt
cukier 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Miodek z majów

Zbieramy 400 sztuk majów. Same kwiaty, bez ogonków. najlepiej gdzies daleko od drogi. Zalewamy wodą, dodajemy skórkę z cytryny i gotujemy około 30 minut. Studzimy. Bierzemy gaze i dokładnie przecedzamy maje. Do wody dodajemy cukier i znów gotujemy około 70 minut. Dodajemy sok z dwóch cytryn i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Przelewamy od razu do słoiczków.
Smak tego miodku jest dość specyficzny i nie każdemy będzie smakował. Ja używam go głównie jako dodatek do ciast i kremów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Neetka90 16.02.2012 18:28
super ;)
Neetka90 16.02.2012 18:28
super ;)
ilka_86 08.12.2011 11:15
fajna nazwa
Misiabe 13.01.2011 14:52
dokładnie, w niektórych regionach Polski mlecze nazywane są majami :)
AgaS10 13.01.2011 11:27
Robę podobny syrop ale z mleczu..może to to samo:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak