Sposób przygotowania

3 duże ziemniaki pokroiłam w plastry i gotowałam w osolonej wodzie ok 15 minut. W międzyczasie pokroiłam w paseczki czerwoną paprykę i wrzuciłam na gorącą oliwę z oliwek. Po ok 4 minutach dodałam cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy ziemiaki skończyły się gotować, wrzuciłam je na patelnię do warzyw. Całość oprószyłam oregano i dodałam posiekane 2 ząbki czosnku. Smażyłam do delikatnego zrumienienia co jakiś czas mieszając.
Plastry karkówki rozbiłam przez folię kantem dłoni, włożyłam do woreczka foliowego, obsypałam marynatą, dodałam 3 łyżki oleju i odłożyłam do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso włożyłam do garnka do gotowania na parze i gotowałam 50 minut.
Rano piekłam szynkę. Podczas pieczenia w rękawie wytworzył się aromatyczny płyn-sosik. Zagęściłam go mąką ze śmietaną i polałam karkówkę.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smakowite
  • 2
    original
    Opublikowano

    Wacław

    pyszne !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !