Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

udka w rozmarynie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podudzia kurczaka 8 szt.
rozmaryn świeży 5-6 gałązek
ząbki czosnku 3
olej 2 łyżki
sól do smaku
zielona fasolka szparagowa 20 dag
oliwa 2 łyżki
orzechy piniowe 2-3 łyżki
papryka czerwona 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: udka w rozmarynie

Rozmaryn opłukać, osuszyć, 2-3 gałązki odłożyć do dekoracji, resztę grubo posiekać. Czosnek obrać, pokroić na plasterki. Wymieszać z połową posiekanego rozmarynu i olejem.
Podudzia umyć, osuszyć, natrzeć solą. W każdym wyciąć nożem niewielką kieszeń, wypełnić resztą posiekanego rozmarynu. kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posmarować mieszanką czosnku, rozmarynu i oleju, skropić niewielką ilością wody. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni. Od czasu do czasu podlać tworzącym się sosem lub niewielką ilością wody.
Fasolkę szparagowa umyć, odciąć końce, przekroić na pół. Paprykę oczyścić, pokroić w dużą kostkę. Oliwę rozgrzać na patelni, przesmażyć warzywa. Dodać orzeszki piniowe, przyprawić.
Udka podawać z warzywami. Udekorować rozmarynem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia88 13.12.2010 14:52
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak