Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem jabłkowo-pigwowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pigwa 1 kg
cukier 2,5 kg
jabłko kwaśne 3 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem jabłkowo-pigwowy

Owoce umyć, pigwę i 1/2 jabłek pokroić na części, wykroić gniazda nasienne, przełożyć do rondla, zalać szklanką wody, gotować do miękkości. Miękkie owoce przetrzeć przez sito. Przecier wlać do rondla, dodać cukier i gotować kilka minut. Pozostałe jabłka bez pestek pokroić na cząstki. Włożyć do wrzącego przecieru, gotować na małym ogniu 15 minut od czasu do czasu mieszając. Zdjąć szumowiny, przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć i odstawić do ostudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak