Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz curry

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z dorsza 500 g
limonka 1 sztuka
kurkuma 1 łyżeczka
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
orzechy nerkowca 1/2 szklanki
wiórki kokosowe 2 łyżki
jogurt naturalny 150 g
woda 2/3 szklanki
natka pietruszki 1 pęczek
Przyprawa curry orientalna Prymat 2 łyżeczki
Kolendra cała Prymat 2 łyżeczki
sól, pieprz do smaku
masło
Kminek mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz curry

Rybę pokroić w kostkę. Kukrumę wymieszać ze szczyptą soli i sokiem z limonki. natrzeć tym rybę i odstawić na pół godziny.
W moździeżu rozetrzeć kolendrę.
Zmieszać w misce cebulkę pokrojoną w kostkę, wiórki kokosowe, orzechy nerkowca, wyciśnięty czosnek. Zmiksować składniki na pastę za pomocą rozdrabniacza.
Rybę podsmażyć na maśle- dosłownie parę minut ma się ledwo ściąć z wierzchu. Zdjąć z patelni.
Na tę samą patelnię wrzucić roztarte nasiona kolendry- smażyć chwilkę i dodać pastę z rozdrabniacza. Smażyć 5 minut i dodać curry i mielony kminek, drobniutko posiekaną natkę pietruszki, szczyptę soli, pieprz i wodę. Dokłądnie wymieszać i smażyć 5 minut.
Dodać jogurt, wymieszać i smażyć 5 minut.
Dorzucić rybę, wymieszać i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż ryba będzie ugotowana (ok 10-15 minut)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edyta38 01.05.2011 09:26
smacznutkie
agnieszka189 04.01.2011 11:05
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak