Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupnik z mięsnymi gałeczkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza jęczmienna 5 łyżek
cebula 1 sztuka
por 1 sztuka
marchewka 3 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler 1 sztuka
ziemniaki 1/2 kg
natka pietruszki 1 pęczek
pierś z kurczaka 1/2 kg
jaja 1 sztuka
bułka czerstwa 1 sztuka
sól, pieprz do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
ziele angielskie 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik z mięsnymi gałeczkami

Do garnka wlać wodę, zacząć gotować i sukcesywnie dorzucać składniki.
Na początek kaszę jęzmienną, listek laurowy i ziele angielskie.
marchewkę obraną i pokrojoną w półplasterki, pietruszkę obraną i pokrojoną w półplasterki, seler pokrojony w kostkę, pora pokrojonego w półplasterki. cebulę pokrojoną na ćwiartki
Zagotować zupę.
W tym czasie przygotować sobie ziemniaki- obrać je i pokroić w kostkę. Dorzucić do zupy jak już będzie się gotowała.
Pierś z kurczaka zmielić, dodać jajko i namoczoną czerstwą bułkę, dodać pół posiekanej natki pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem, i formowac okrągłe gałeczki.
Gałeczki wrzucać na wrzącą zupę.
Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować, aż ziemniaki będą miękkie, a gałki będą ugotowane.
Podawac posypaną resztą posiekanej natki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 04.08.2011 17:21
bardzo lubię krupniczek , niestety moje gluptaki nie wiedzą co dobre....
Grażyna13 13.12.2010 15:44
Jadłąm podobny autorstwa mojego szwagra, pycha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak