Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pory zapiekane

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

por (białe części) 4 szt.
masło 1 łyżki
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
gałka muszkatałowa 1 szczypta
Wywar z rosołu 1 szklanka
tłuszcz 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
ser gouda 1/2 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Pory zapiekane

Umyte pory pokroić wzdłuż na połowę, włożyć do naczynia z rozpuszczonym masłem i lekko poddusić. Gdy pory zmiękną należy je podlać ogonkiem i dusić nadal na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać obficie startym serem żółtym i wstawić do nagrzanego do temp. 200 stopni piekarnika na ok. 8-10 minut. Ser powinien się stopić i lekko zrumienić. Na wierzchu można posypać słodka papryka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak