Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka blac and white

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 25 dag
masło 13 dag
cukier waniliowy 1 op
jajko 1 szt.
cukier puder 3 łyżki
kakao 2 łyżki
mleko 2% 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka blac and white

Mąkę, cukier waniliowy, cukier opuder, jajko, tłuszcz mieszamy i zgniatamy cisto. Dzileimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i mleko. Zagniatamy. Obydwie części ciasta owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok.30 min. Po tym czasie wałkujemy ciasto na grubośc 5 mm i wycinamy ciasteczka. Ze środka każdego wycinamy mniejsze i uzupełniamy wzór tak, aby otrzymac dwukolorowe ciasteczka. Wierzch ciasteczek smarujmeny białkiem rozmieszanym z łyżka śmietany. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy 15-20 min. na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona56 24.09.2011 18:25
piękne
bami 25.05.2011 10:16
Niezwykle apetyczne :)
Dorota76 12.03.2011 15:08
rewelacja muszę chyba się na nie skusić
aisoglam 07.12.2010 14:17
masz rację ;) mi też normalnie ślinka cieknie ;)
pacpaw 04.12.2010 20:00
wyglądają tak apetycznie, że aż ciężko się powstrzymać

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak