Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks angielski

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 20 dag
masła 15 dag
cukru pudru 20 dag
jajko 4
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
rodzynek 10 dag
orzechów włoskich 5 dag
migdałów 5 dag
figi 5 dag
daktyli 5 dag
smażonej skórki pomarańczowej 5 dag
masła 1 łyzka
soli szczypta
rum 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Keks angielski

Rodzynki namoczyc w rumie, odstawić na 10 min, osączyć. Orzechy i migdały sparzyć, zdjąć skórkę, posiekać. Figi, daktyle i skórkę pomarańczową drobno pokroić. Wszystkie bakalie obtoczyć w mące. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i bakalie. Ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli, delikatnie połaczyć z ciastem. Przełożyć do formy wyłożonej pergaminem, wyrównać nożem zamoczonym w łyżce roztopionego masła. Piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 st C. Ostudzić ciasto posypując cukrem pudrem.

Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak