Sposób przygotowania

Z drożdzy cukru i mleka a także czesci mąki zarobić rozczyn . Odstawic do wyrośnięcia na około 15 min w ciepłe miejsce . Np . piekarnik nagrzany do 40 st.

Po tym czasie dodac reszte składników i zarobic ciasto reką . Odstawić do wyrosnięcia do piekarnika na około 20 min . Po tym czasie zarobić ciasto znowu i odstawic . Ciasto powinnio garować przynajmniej 3 razy .
Wyłozyc ciasto do foremek . Ja dalam do długiej i krótkiej keksówki dzieląc ciasto na 5 czesci . Tak że do długiej włozyłam 3/5 a do krótkiej 2/5 czesci ciasta, Namoczoną reką woda wygładzic ciasto i uformowac bochenki . Posypac ziarnami.

Chleby po wygarowaniu ( około 20 min ) piec w piekarniku nagrzanym do 200 st około 1 -1,5 h

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !