Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab ze śliwkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
suszone śliwki bez pestek 20 dkg
powidła śliwkowe 2 łyżki
olej 2 łyżki
Goździki całe Prymat 2-3 sztuki
wino czerwone wytrawne 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Schab ze śliwkami

Śliwki sparzyć. Powidła wymieszać z połową wina i szczyptą imbiru. Schab umyć, rozbić. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Mięso posmarować powidłami. Kilka śliwek odłożyć, resztę ułożyć w 3 rzędach na mięsie. Schab zrolować i obwiązać ściśle nitką. Olej rozgrzać na dużej patelni, włożyć mięso, zrumienić. Razem z tłuszczem przełożyć do brytfanny, dodać goździki, wlać 3-4 łyżki wody, oprószyć pieprzem. Piec ok. 1 godziny w temp. ok. 180 stopni, polewając sosem z pieczenia. W połowie pieczenia dodać odłożone śliwki, podlać resztą wina.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 05.12.2010 17:15
Ojjj bardzo lubię :)
Margo1 03.12.2010 17:39
brzmi nieżle

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak