Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dkg
żółtko jajek 4 sztuki
śmietana 2 łyżki
cukier puder 5 dkg
spirytus 1 łyżka
cukier puder
smalec 50 (do smażenia)

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

Mąkę przesiać przez sito, dodać żółtka, cukier, śmietanę, spirytus i zagnieść ciasto. Dokładnie wyrobić i wybić wałkiem, by się napowietrzyło. Odłożyć na godzinę do lodówki, a następnie cienko rozwałkować i pokroić na paski długości ok. 12 cm i szerokości ok. 3 cm. Naciąć wzdłuż przez środek, przez powstały otwór przełożyć 1 koniec i przeciągnąć. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor. Po usmażeniu faworki ułożyć dla osączenia na bibule, następnie przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 24.02.2012 00:10
Uwielbiam! :)
Smakosz6 02.01.2011 20:59
mniam
RenataZ-et 28.12.2010 10:52
Bardzo kaloryczne, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na chwilę zapomnienia ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak