Sposób przygotowania

Ryż ugotować na sypko w dużej ilości osolonej wody, osączyć, przelać wodę, ostudzić.
Szczypiorek umyć, posiekać. 8 połówek gruszek marynowanych pokroić w drobną kostkę, resztę zaś w ósemki.
Tuńczyka wyjąć z puszki, rozdrobić widelcem, skropić sokie z 1/2 cytryny. Połączyć z ryżem i pokrojonymi w kostkę gruszkami.
Majonez wymieszać z 1-2 łyżkami zalewy z gruszek, doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Sos dodać do sałatki, wymieszać, wstawić na 30 min do lodówki.
Schłodzoną sałatkę formować w kulki, nakładać na talerz. Udekorować ósemkami marynowanych gruszek, na koniec posypać szczypiorkiem.

Smacznego!!!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !