Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z tuńczyka i marynowanych gruszek

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszek marynowanych 16 połówek
pęczka szczypiorku 1/2
majonezu 3 łyzki
soku z cytryny 1/2
cukier do smaku
sól, pieprz do smaku
tuńczyk kawałki w oleju 1 puszka
ryż 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z tuńczyka i marynowanych gruszek

Ryż ugotować na sypko w dużej ilości osolonej wody, osączyć, przelać wodę, ostudzić.
Szczypiorek umyć, posiekać. 8 połówek gruszek marynowanych pokroić w drobną kostkę, resztę zaś w ósemki.
Tuńczyka wyjąć z puszki, rozdrobić widelcem, skropić sokie z 1/2 cytryny. Połączyć z ryżem i pokrojonymi w kostkę gruszkami.
Majonez wymieszać z 1-2 łyżkami zalewy z gruszek, doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Sos dodać do sałatki, wymieszać, wstawić na 30 min do lodówki.
Schłodzoną sałatkę formować w kulki, nakładać na talerz. Udekorować ósemkami marynowanych gruszek, na koniec posypać szczypiorkiem.

Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak