Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot gruszkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki 1 kg
cukier 0,5 kg
woda 1 litr
Kwas cytrynowy Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot gruszkowy

Wodę wymieszaj z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Gotując na wolnym ogniu, doprowadź zalewę do zawrzenie. Tak przygotowanym syropem zalej umyte, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki gruszki poukładane w słoikach do dwóch trzecich ich wysokości.
Całość pasteryzuj około 20 minut.
Słoiki poustawiaj do góry dnem, aż do wystygnięcia. Kompot podawaj schłodzony.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak