Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórkowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rosół
ogórki kwaszone
śmietana 30%
ryż

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórkowa

Wczoraj jedliśmy rosół. Dziś z tej ilości, która została, zrobiłam zupę ogórkową. Tym sposobem mamy 2 zupy, gotując właściwie jeden raz. No, 1,5 raza :)

Do bazy rosołowej wkroiłam marchewkę z rosołu, dodałam ziele angielskie, liść laurowy, kwas z ogórków i starte na tarce ogórki. Na koniec zabieliłam zupę śmietaną. Można do śmietany dodać łyżkę mąki, wtedy zupa będzie gęstsza. W osobnym garnku ugotowałam ryż i dodałam do zupy.

Należy pamiętać o kilku sprawach:

1. Jeśli do zupy dodamy ryż lub makaron (a tym bardziej, jeśli je ugotujemy nie osobno, tylko w zupie), to produkty te po jakimś czasie \"puchną\" i za bardzo zagęszczają zupę.

2. Jeśli do zupy dodajemy kwaśny składnik, taki jak: kapusta kwaszona, ogórki kwaszone, koncentrat pomidorowy, to dodajemy go na samym końcu, ale przed śmietaną.

3. Do ogórkowej zamiast ryżu można dodać ziemniaki. Jednak ja uważam, ze ogórkowa ma na tyle wyraźny smak, ze ryż łagodzi go.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak