Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ryż zapiekany z truskawkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

truskawki 0,5 kg.
ryż 25 dkg
mleka szklanka
cukier waniliowy 1 szt.
masło 1 łyżka
śmietana 30% 1 szkl.
cukier 3/4 szkl.
skórka z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: ryż zapiekany z truskawkami

truskawki umyć oczyścić,w rondelku zagotować szklankę wody z masłem wsypać ryż,gotować gdy wchłonie prawie całą wodę wlać mleko wymieszane z połową cukru,dogotować na małym ogniu,naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem,nałożyć ryż,kilka truskawek odłożyć do dekoracji a resztę rozłożyć na ryż,zapiekać 15-20min.w temp.160st.śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym,posypać zapiekankę startą skórką z cytryny,podawać na gorąco po włożeniu w salaterki udekorować bitą śmietaną i truskawką,kiedy kończy się sezon truskawkowy można użyć inne owoce a zimą mogą być jabłka.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 20.10.2012 00:14
brzmi wspaniale

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak