Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bułeczki z kapustą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka krupczatka 2 szklanki
mleko 3,2% 1 szklanka
drożdże 30 gram
żółtko jajek 2 szt.
cukier 1 łyżka
kapusta kiszona 300 gram
olej 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól
cebula biała 1 szt.
jajko 3 duże

Przepis i sposób przygotowania na: bułeczki z kapustą

Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż. kapustę poszatkuj, odciśnij z kwasu, podlej wodą, gotuj 30 minut, dodaj cebulę, dopraw połową kminku, majerankiem, solą i pieprzem. Wystudź, osącz na sicie z nadmiaru płynu. Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj łyżkę mąki i 2 łyżki ciepłego mleka, odstaw na 15 minut. Szklankę mąki połącz z resztą dobrze podgrzanego mleka, wymieszaj. 2 całe jajka i żółtka rozkłóć, dodaj do mąki razem z zaczynem, wsyp pozostałą mąkę, wyrób ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie lub klejące - dodaj nieco więcej mąki. Odstaw na półgodziny do wyrośnięcia.
Odrywaj kawałki ciasta, uformuj nieduże placki, nałóż na nich porcje kapusty, zlep uformuj kulę. Ułóż je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowując dość duże odległości.
Ostatnie jajko rozkłóć, posmaruj bułeczki, posyp resztą kminku, odstaw na 20 minut. Piecz 30 minut w temp. 180 stopni. Możesz je podać do czystego barszczu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 07.02.2013 07:49
smaczne;)
Ewelina47 12.07.2011 09:01
mniamm
rzenia15 04.04.2011 19:50
pycha
basia70 25.03.2011 20:11
dobry pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak