Sposób przygotowania

Obraną, posiekaną cebulę przesmażyć na maśle. Obraną dynię zetrzeć na tarce, wymieszać z cebulę, chwilę razem smażyć. Przestudzić. Dodać orzechy i przyprawy do smaku. Dobrze wymieszać.
Z mąki, jajka i niepełnej szklanki wody zagnieść ciasto - dość ścisłe, ale elastyczne. Rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy.
Z placka wycinać krążki. Układać na nich po porcji farszu, składać na pół i mocno zlepiać brzegi ciasta.
Pierogi porcjami wrzucać do posolonego wrzątku. Gotować 1 minutę od momentu wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową.
Pierogi układać w natłuszczonej formie żaroodpornej. Polać śmietaną i zapiec.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !