Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi z dyniowym farszem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka krupczatka 40 dag
jajko 1
woda 1 niepełna szklanka
dynia 40 dag
masło 1 łyżka
śmietana 22%
szczypta cukru
sól
orzechy włoskie 3 posiekane
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z dyniowym farszem

Obraną, posiekaną cebulę przesmażyć na maśle. Obraną dynię zetrzeć na tarce, wymieszać z cebulę, chwilę razem smażyć. Przestudzić. Dodać orzechy i przyprawy do smaku. Dobrze wymieszać.
Z mąki, jajka i niepełnej szklanki wody zagnieść ciasto - dość ścisłe, ale elastyczne. Rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy.
Z placka wycinać krążki. Układać na nich po porcji farszu, składać na pół i mocno zlepiać brzegi ciasta.
Pierogi porcjami wrzucać do posolonego wrzątku. Gotować 1 minutę od momentu wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową.
Pierogi układać w natłuszczonej formie żaroodpornej. Polać śmietaną i zapiec.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 27.04.2012 15:49
pomyslowe
Krystyna32 15.05.2011 10:13
super
Jaheira11 04.05.2011 23:50
jeszcze takich nie próbowałam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak