Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moje kruche serduszka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
masło lub margaryna 1 kostka
cukier 6 łyżek
żółtko jajek 1 szt
otarta skórka 2 cytryny
krem orzechowy 100 g
cukier puder 1 szklanka
białko 1 szt
sok z czerwonych buraków do zabariwenia
sok z cytryny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Moje kruche serduszka

Przygotować kruche ciasto: zagnieść mąkę z cukrem, żółtkiem, tłuszczem i skórką cytrynową na gładkie ciasto. Włożyć do miseczki i wstawić na 30 minut pod przykryciem do lodówki. Równomiernie posypać blat mąką, rozwałkować na nim kruche ciasto na grubość 5 mm. Wyciąć z ciasta serduszka za pomocą foremki. Nasmarować cienką warstwą tłuszczu blachę, ułożyć na niej ciasteczka, tak aby się ze sobą nie stykały. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, piec przez 10-15 minut w temperaturze około 200 stopni. Po upieczeniu wystawić do ostygnięcia.
Połowę upieczonych ciasteczek posmarować kremem orzechowym, delikatnie przykryć resztą serduszek. Wszystkie lekko docisnąć.
Przygotować słodką polewę. W tym celu ubić białko na bardzo sztywną pianę, wsypując stopniowo cukier puder i dodając sok z cytryny. Połowę przyrządzonej masy przełożyć do drugiego naczynia, następnie wymieszać z niewielką ilością soku z czerwonych buraków, tak aby polewa nabrała lekko różowego koloru. Przygotowane serduszka równomiernie posmarować w połowie białą i różową polewą. Odstawić do całkowitego zastygnięcia polewy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak