Sposób przygotowania

Przygotować kruche ciasto: zagnieść mąkę z cukrem, żółtkiem, tłuszczem i skórką cytrynową na gładkie ciasto. Włożyć do miseczki i wstawić na 30 minut pod przykryciem do lodówki. Równomiernie posypać blat mąką, rozwałkować na nim kruche ciasto na grubość 5 mm. Wyciąć z ciasta serduszka za pomocą foremki. Nasmarować cienką warstwą tłuszczu blachę, ułożyć na niej ciasteczka, tak aby się ze sobą nie stykały. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, piec przez 10-15 minut w temperaturze około 200 stopni. Po upieczeniu wystawić do ostygnięcia.
Połowę upieczonych ciasteczek posmarować kremem orzechowym, delikatnie przykryć resztą serduszek. Wszystkie lekko docisnąć.
Przygotować słodką polewę. W tym celu ubić białko na bardzo sztywną pianę, wsypując stopniowo cukier puder i dodając sok z cytryny. Połowę przyrządzonej masy przełożyć do drugiego naczynia, następnie wymieszać z niewielką ilością soku z czerwonych buraków, tak aby polewa nabrała lekko różowego koloru. Przygotowane serduszka równomiernie posmarować w połowie białą i różową polewą. Odstawić do całkowitego zastygnięcia polewy.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !