Sposób przygotowania

c.d składników masy serowej:
21. cukier waniliowy 1 szt
22. olej 1/2 szkl
23. sok z cytryny z 1 szt
24. rodzynki 1 garść
25. kandyzowana skórka z pomarańczy

oraz składniki na polewę:

26. margaryna 125 g
27. cukier 5 łyżek
28. kakao 4 - 5 czubatych łyżek
29. aromat migdałowy 2-3 krople
30. sok z cytryny 1/2 łyżeczki



Ze składników na ciasto, zapisanych w poz. 1 - 7 zagnieść ciasto i wyłożyć na spód blaszki. Można też ciasto to upiec na spodzie z herbatników lub biszkoptów .

Masa makowa składniki od 8 - 15 :
Mak sparzyć, przepuścić przez maszynkę 3 razy. Przełożyć do garnka, dodać margarynę, cukier i przesmażać razem ok. 15 min. Ostudzić. Z białek ubić pianę. Dodać do maku pianę, miód, starte jabłko i mielone orzechy i aromat. Wymieszać i rozłożyć na ciasto, ewentualnie na herbatniki lub biszkopty.

Masa serowa składniki od 16 -25 :
Twaróg zmielić, wymieszać ze wszystkimi składnikami. Rozłożyć na masie makowej. Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec około 75 minut. Po upieczeniu pozostawić ciasto na 10 - 15 minut w piekarniku z otwartymi drzwiczkami.
Ostudzony seromakowiec możemy polać polewą sporządzoną z margaryny, cukru, kakao, aromatu migdałowego i soku z cytryny, albo zrobić polewę wg swojego przepisu.
Można też przed pieczeniem posypać ciasto wiórkami kokosowymi, sezamem i migdałami

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super,aż ślinka leci
  • 0
    original
    Opublikowano

    stokrotka

    mniam.....
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    aż ślinka leci bardzo smaczny

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !