Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brazylijskie klopsiki z kurczaka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

piersi z kurczaka 3 sztuki
ser topiony 6 kostkek/trójkącików
cebula 1/2 sztuki
masło 100 gram
czosnek ząbki 2
woda 4 szklanki
sól, pieprz do smaku
mąka 3 szklanki
jajko 2 sztuki
olej do smażenia
bulion 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Brazylijskie klopsiki z kurczaka

Do garnka wlać 4 szkalnki wody, wrzucić pokrojoną w paseczki cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 kostki wołowe, sól, pieprz i margarynę. Do gotującego się wywaru wrzucić umyte piersi kurczaka. Gotować na średnim ogniu, aż piersi będą miękkie. Gdy mięso będzie ugotowane wyjąć je z garnka i odłożyć, aby ostygło. W międzyczasie przygotować ciasto: z garnka odlać 3 szklanki wywaru- wlać je do innego rondelka, dodać mąkę i wszystko razem połączyć(aby nie było żadnych grudek). Gotować około 1 minutę. Chłodne mięso z kurczaka pokroić w małą kostkę. Zimne ciasto włożyć do miseczki i wbić do niej 2 żółka. Wszystko razem połączyć. Blat rozsypać małą ilością mąką i wyłożyć ciasto. Rozwałkować je i np. za pomocą szklanki wycinać kółka. Do przygotowanych kawałków ciasta włożyć mięso z kurczaka, kawałek sera. Kawałki zlepić ze sobą, np. formując kształt klopsika. Klopsiki panierować w roztrzepanym białku jajka i bułce tartej. Smażyć na patelni na złoty kolor. Podawać, np. z frytkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak