Sposób przygotowania

Do garnka wlać 4 szkalnki wody, wrzucić pokrojoną w paseczki cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 kostki wołowe, sól, pieprz i margarynę. Do gotującego się wywaru wrzucić umyte piersi kurczaka. Gotować na średnim ogniu, aż piersi będą miękkie. Gdy mięso będzie ugotowane wyjąć je z garnka i odłożyć, aby ostygło. W międzyczasie przygotować ciasto: z garnka odlać 3 szklanki wywaru- wlać je do innego rondelka, dodać mąkę i wszystko razem połączyć(aby nie było żadnych grudek). Gotować około 1 minutę. Chłodne mięso z kurczaka pokroić w małą kostkę. Zimne ciasto włożyć do miseczki i wbić do niej 2 żółka. Wszystko razem połączyć. Blat rozsypać małą ilością mąką i wyłożyć ciasto. Rozwałkować je i np. za pomocą szklanki wycinać kółka. Do przygotowanych kawałków ciasta włożyć mięso z kurczaka, kawałek sera. Kawałki zlepić ze sobą, np. formując kształt klopsika. Klopsiki panierować w roztrzepanym białku jajka i bułce tartej. Smażyć na patelni na złoty kolor. Podawać, np. z frytkami.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !