Sposób przygotowania

Ugotować pory na parze w wodzie z masłem,około 10 min na wolnym ogniu.Wlać do porów śmietankę,przyprawić,wymieszać ostudzić,odstawić.Kruche ciasto podzielić na dwie części,każdą rozwałkować na krążki o średnicy 25 cm.Wyłożyć rozwałkowanym ciastem dno blaszki lub tortownicy lekko zwilżonej wodą.Rozłożyć równo pory,zostawiając wolny brzeg ciasta,zwilżyć go wodą.Przykryć drugim krążkiem ciasta i zlepić mocno brzegi.Wyrównać brzegi ciasta nożem lub widelcem.Powierzchnię ciasta posmarować rozcieńczonym żółtkiem,piec w piekarniku w 220 stopniach około 10 min a następnie około 25 min w temperaturze 180.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !