Sposób przygotowania

Barszcz czerwony:Namoczone w letniej, przegotowanej wodzie kapelusze borowików, gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Obrane pokrojone na kawałki buraki, włoszczyznę, przyprawiamy gotujemy przez 30minut, odstawiamy do wychłodzenia. Letni wywar z buraków cedzimy przez sito, dodajemy przecedzony wywar z grzybów, kwas buraczany, przyprawiamy solą i pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Przed podaniem podgrzewamy.

Farsz: Zalewamy grzyby letnią wodą, odstawiamy na 2godz.. Gotujemy do miękkości w tej samej wodzie.Ugotowane grzyby przemielić przez maszynkę z cebulą uprzednio pokrojoną i podsmażoną na maśle., dodać pasztet i doprawić solą i pieprzem.

Uszka do barszczu:Ciasto Z mąki, jajka, soli i odrobiny gorącej wody zagniatamy ciasto.Rozwałkowujemy je na cienki placek, z którego wykrawamy kwadraty 5X5cm. Nakładamy farsz i lepimy uszka.Gotujemy w gorącej osolonej wodzie z 2 łyżkami oliwy. Po ugotowaniu odcedzamy.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    sylwiachmiel

    tradycyjna potrawa
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Wacław

    pycha,mój ulubiony barszczyk
  • 0
    original
    Opublikowano

    Andysz

    mniam mniam rewelacyjne danie nie tylko na Boże Narodzenie;)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    lubię barszcz z uszkami :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !