Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szaszłyki z sosem orzechowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z kurczaka 4
sól
pieprz
cebule 4
sok z cytryny
masło 5dag
orzechy włoskie 20dag
bulion wołowy 1szkl
mąka ziemniaczana 2łyżeczki
madera 8łyżek
boczek 12plasterków plastry

Przepis i sposób przygotowania na: szaszłyki z sosem orzechowym

Mięso umyć,osuszyć,pokroić na równe kawałki,posolić i popieprzyć.Obrać dwie cebule,zetrzeć je na drobnej tarce,wymieszać z sokiem cytrynowym.Do takiej marynaty włożyć mięso,odstawić na 20 min.Plasterki boczku pokroić na połówki,owinąć nimi kawałki mięsa,nadziać na wykałaczki i grillować 10min w piekarniku lub na grillu.W tym czasie zrobić sos:posiekać dwie cebule,zeszklić je na maśle.Zdjąć z patelni,a na tym samym tłuszczu usmażyć orzechy.Zdjąć z patelni orzechy,połowę zmiksować w blenderze razem z podsmażoną cebulą.Powstały mus z powrotem przełożyć na patelnię,wlać bulion,zagęścić mąką wymieszaną z maderą.Zagotować,dodać pozostałe orzechy,przyprawić.Podawać do szaszłyków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina47 23.02.2011 17:01
pycha muszą być

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak