Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jambalaya

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 80dag
oliwa 2łyżki
cebule 2
natka piertuszki posiekana 2łyżki
czosnek roztarty 2łyżeczki
kiełbasa podsuszana 50dag
papryka zielona 2
Liść laurowy suszony Prymat
chili 1łyżeczka
tymianek 1/2łyżeczki
pieprz 1/2łyżeczki
ryż 1 i 1/2szkl
bulion drobiowy 3szkl

Przepis i sposób przygotowania na: jambalaya

Cebule posiekać,kiełbasę pokroić w plasterki,a papryki w paseczki.Na rozgrzanej oliwie porcjami smażyć kurczaka.Przełożyć na talerz,zmniejszyć ogień,a na tłuszczu ze smażenia dusić cebulę,paprykę,natkę i czosnek.Po 5min dodać kiełbasę,listek laurowy,chili,tymianek,pieprz i goździki,smażyć razem kolejne 5 min.Wsypać ryż,wymieszać,wlać bulion i dodać kurczaka.Zagotować,zmniejszyć ogień,przykryć i gotować,aż ryż wchłonie bulion i zrobi się miękki (ok.35min.).Wyjąć listek laurowy a danie przyprawić solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 12.07.2012 22:38
mniami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak