Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak z kaszą

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kawałki chudych żeberek wieprzowych (szer. tak na dwie kostki czyli ok. 6-8 cm) 4
dkg dobrze ukiszonej białej kapusty (musi być kwaśna) 25
cebula 1
łyżki drobnej kaszy jęczmiennej (t. mazurska) 4
garstka suszonych grzybków np. podgrzybków 1
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziarenka ziela angielskiego 3
łyżeczki ziarenek kminku 1/2
łyżka drobno pokrojonej słoniny lub wędzonego boczku 1
sól i pieprz mielony do smaku:

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak z kaszą

To smak z dzieciństwa - moja Babcia gotowała często taki kapuśniak... z zakiszonej przez siebie kapusty i zawsze na żeberkach wieprzowych...

Mięso opłukać, osuszyć, natrzeć niewielką ilością soli i mielonego pieprzu, odstawić na ok. 30 min.. Grzybki pokruszyć, zalać ok.0,5l gorącej wody, odstawić na 30 min..Garnek postawić na ogniu, kiedy dno się rozgrzeje włożyć mięso i obsmażyć ze wszystkich stron (bez dodatku tłuszczu), wlać grzyby razem z wodą, w której się moczyły, dodać poszatkowaną kapustę, listki laurowe, kminek i ziele angielskie, gotować na małym ogniu ok.10 min..Następnie dodać opłukaną na sicie kaszę i dolać ok. 0,5l, gotować aż mięso będzie zupełnie miękkie. Rozgrzać patelnię, stopić słoninę/boczek na skwarki, dodać pokrojoną drobno cebulkę, smażyć aż się zezłoci, dodać do zupy, doprawić ew. solą i pieprzem. Zupa powinna być dość gęsta, z lekko rozgotowaną kaszą i mięciutkim, odchodzącym od kości, mięsem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jeanette_v 22.03.2012 21:15
Przepyszna.
agnieszka214 28.09.2011 16:17
pycha
aacaac 24.09.2011 07:40
interesujące
Misia90 04.08.2011 00:39
fajne
Marysia 04.08.2011 00:23
fajne
Karolina69 04.08.2011 00:15
fajne
treonina 22.07.2011 00:30
pychotka
aacaac 04.04.2011 08:05
trzeba to sprawdzić
Ewa104 11.07.2010 21:13
Bardzo intrygujące połączenie! Podoba mi się!
iwa643 15.06.2010 07:17
nie robiłam takiej zupy pierwszy raz słysze warta wypróbowania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak