Sposób przygotowania

To smak z dzieciństwa - moja Babcia gotowała często taki kapuśniak... z zakiszonej przez siebie kapusty i zawsze na żeberkach wieprzowych...

Mięso opłukać, osuszyć, natrzeć niewielką ilością soli i mielonego pieprzu, odstawić na ok. 30 min.. Grzybki pokruszyć, zalać ok.0,5l gorącej wody, odstawić na 30 min..Garnek postawić na ogniu, kiedy dno się rozgrzeje włożyć mięso i obsmażyć ze wszystkich stron (bez dodatku tłuszczu), wlać grzyby razem z wodą, w której się moczyły, dodać poszatkowaną kapustę, listki laurowe, kminek i ziele angielskie, gotować na małym ogniu ok.10 min..Następnie dodać opłukaną na sicie kaszę i dolać ok. 0,5l, gotować aż mięso będzie zupełnie miękkie. Rozgrzać patelnię, stopić słoninę/boczek na skwarki, dodać pokrojoną drobno cebulkę, smażyć aż się zezłoci, dodać do zupy, doprawić ew. solą i pieprzem. Zupa powinna być dość gęsta, z lekko rozgotowaną kaszą i mięciutkim, odchodzącym od kości, mięsem.

Komentarze

  • 0
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    nie robiłam takiej zupy pierwszy raz słysze warta wypróbowania
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Bardzo intrygujące połączenie! Podoba mi się!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    trzeba to sprawdzić
  • 0
    original
    Opublikowano

    treonina

    pychotka
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    fajne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    interesujące
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    jeanette_v

    Przepyszna.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !